İKÇÜ- Moğolistan Devlet Üniversitesi ortaklığında, “Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü”

İKÇÜ-Moğolistan Devlet Üniversitesi ortaklığında, “Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü”

Üniversitemiz, Moğolistan Devlet Üniversitesi (National University of Mongolia) Rektörü Prof. Dr. Tumurbaatar Yadmaa başkanlığındaki heyeti (Prof. Dr. Zayabaatar Dalai, Dr. Ankhbayar Danuu) ağırladı.Konuklar ilk olarak İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’yi makamında ziyaret ederek iki üniversitenin her alanda akademik işbirliği yapması hususunda fikir alışverişinde bulundu. Türk-Moğol ilişkilerinin ileri seviyelere taşınması gereğini vurgulayan rektörler, iki üniversitenin her alanda iş birliği yapması hususunda mutabık kaldılar. Ayrıca Rektörlük Senato Salonunda üniversitemizin senato üyelerinin de katıldığı bir de toplantı düzenlendi. Toplantıda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi hakkında bilgi edinen konuklarımız temsil ettikleri Moğolistan Devlet Üniversitesi hakkında senato üyelerine bilgi verdiler.

Toplantının ardından Moğolistan Devlet Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü'nün faaliyetlerine İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile ortak olarak devam etmesi için gerçekleştirilen protokol imza törenine geçildi.Törende birer konuşma yapan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Enstitü ortaklığının Türk Moğol akademik ilişkilerinin beklenen düzeye taşınması için çok önemli bir adım olduğunu ifade ederek, bu ortaklığın İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Moğolistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tumurbaatar Yadmaa ile Bilim Okulu ve Moğol Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zayabaatar Dalai ise İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'nin konuğu olup Üniversitemiz ile akademik ilişkileri geliştirme fırsatı yakalamış olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

İmza törenine aynı zamanda Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin de katıldı. Törende bir  konuşma yapan Prof. Gülsevin, böylesi bir ortaklıktan duyduğu memnuniyeti dile getirip Türk Dil Kurumu olarak enstitüye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ettiler.

Konuşmaların ardından Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü'nün faaliyetlerine İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile ortak devam etmesini içeren ortaklık protokolü imzalandı.Törende İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi tarafından Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ortaklığında, Haziran ayında Moğolistan’da yapılacak kazı çalışmasına sponsor olan Yapıtürk GMYO başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş’a ve üniversitemizin Moğolistan’da gerçekleştirdiği çalışmalara verdiği desteklerden dolayı HSK Üyesi Sayın Alp Arslan’a üniversitemiz adına Rektör Prof. Dr. Saffet Köse tarafından Teşekkür Belgeleri takdim edildi.